Egy kicsi a japán zenéről...

Hello mindenki! ^^

Az After Story nézése folyamatban van, kevesebb, mint a fele van még vissza. Kiváncsian várom a végét, és azt, hogy vérge írjak róla.
Nah addig is Japánról szeretnék érdekességeket megosztani Veletek, hogy ne tátongjon addig se üresen a blog.^^

Akkor a zenéjükről pár sor:


A japán zene eredendő ösztönzését a 3. sz.-ban a kínai zenétől nyerte, később koreai, mandzsur és hindu zene hatott rá. A kínai zenés-táncos típusok a 9.sz. folyamán japán színezetet nyertek.

Az udvari zenének (GAGAKU) két változata van; a zenekari muzsika és a táncok zenekari kísérettel. Az előadó együttes tagjai alkotják a legelőkelőbb muzsikus kasztot. 
Az udvari zenét ütőhangszerek - dobok, gongok, - és fúvósok bő választéka jellemezte. A hagyományos, merev NO - "tehetség benmutató" játékok, buddhista témán alapuló köznapi jeleneteket ábrázoló drámák. Kísérői a szóló-, és kórusének. A parasztzenét INAKABUSHIK, a szórakoztató zenét a GÉSÁK szolgáltatták. Buddhista befolyásra a 13. sz. -ban az udvari zene mellett a népi zene is fejlődésnek indult. A japán zene alapjában véve egyszólamú, de mivel a hangszereket együttesen is használják, sajátos primitív többszólamú előadásmód (heterofónia) támad. A japán zene korlátozott számú alapdallamra épül, amit az előadók szabadon variálnak. Hangjegyírásuk az alapdallamot rögzíti: a dallamlépések magasságát számmal, a ritmust betűvel.


A forrás a régi Japánról szóló honlapom, amely helyett ezt a blogot indítottam. Ezt a lehetőséget sokkal ésszerűbbnek láttam ^^. Arról az oldalról fogom bemásolni a szigetországról szóló érdekességeket, mert azok ott mind a saját gyűjtésem. Internetről, könyvből. (az utóbbit imádom! egy japán útikönyv) ^^


Akkor majd jövök nemsokára az After Story-val!


További szép napot
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Egy kicsi a japán zenéről..."

Megjegyzés küldése

Copyright 2009 Everything about Japan
Free WordPress Themes designed by EZwpthemes
Converted by Theme Craft
Powered by Blogger Templates